Vakken
Engels
Frans
Duits
Spaans
Nederlands
Grieks
Portugees
Italiaans
Latijn
Japans
Biologie
Aardrijkskunde
Natuur- en scheikunde
Wiskunde, rekenen
Economie
Geschiedenis
Eigen methodes
Alle vakken
Home
›
Alle vakken
›
Eigen methodes
›
Stencils LFC BVT/BVH
› 6 Griekse/Romeinse/Rennaisance/Barok Stencil
Helaas is de overhoormodule niet beschikbaar. Wel kun je deze lijst overhoren via StudyGo. Klik op 'Overhoren'
Stencils LFC BVT/BVH
6 Griekse/Romeinse/Rennaisance/Barok Stencil
Jaar 3 (havo/vwo)
Link voor email / website
Link naar overhoring, zonder bewerk/reactiemogelijkheid (ELO)
Open met deze code de oefening in miniTeach
Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn
Griekse bouwkunst. Grieken bouwden vroeger tempels voor hun godsdienst. Eerst waren de tempels van hout en leem maar later werden ze van steen. Er werd geofferd, er waren ceremonies en het was het huis van de god. Een tempel is vaak gebouwd als de tempel van Poseidon, de tempel staat op 3 treden. De onderste 2 = stereobaat en de bovenste heet stylobaat. Het bovenste deel van een zuil heet het een kapiteel. Er zijn 3 Griekse bouwstijlen: - Dorisch, Hoge zuilen met geometrische vormen. - Ionisch, 2 krullen aan het kapiteel. - Korintisch, Bladmotieven. Zuilen bestaan niet uit een deel maar uit losse stukken, trommels genaamd. Cannelures zijn de ribbels die verticaal over de zuilen lopen. De zuilen dragen 2 balken, het architraaf en de fries. De fries is versiert met afbeeldingen van de god aan wie de tempel behoort. Het tympaan is de driehoek bovenop de fries. In het tympaan zit de fronton. Het lijkt allemaal ouderwets maar het wordt nu nog veel gebruikt. Zie bijvoorbeeld het witte huis. Romeinse bouwkunst, De romeinen gebruikten ongeveer dezelfde stijl als de Grieken. Alleen hadden ze de zuilen in de muren verankert. Dit worden dan halfzuilen genoemd. Ze gebruikten ook Dorisch, Ionisch en Korintisch door elkaar. Ze waren wel praktischer dan de Grieken want de Romeinen maakte ook utilitaire bouwwerken. Dit zijn bouwwerken met een functie zoals bijvoorbeeld aquaducten. Ook maakte ze markthallen, arena’s en waren ze ver vooruit met de verplaatsing, ze maakten wegen en bruggen zodat je je makkelijker kon verplaatsen. In hun bouwwerken kwam veel beton terug. Zo konden ze grotere bouwsels maken. Ze maakten ook gebruik van gewelven. De triomfboog kwam veel terug. Ook kruisgewelven waren makkelijk in de bouw. Typisch Romeins was de koepel. Dat zag je niet terug bij de Grieken. Bouwkunst in de Renaissance, In de Renaissance stond de Klassieke Oudheid centraal. Er werd gekeken naar de Griekse en Romeinse bouwkunst. Vitruvius had een boek geschreven over architectuur en dat werd toen weer populair. Da Vinci had ook een boek geschreven over het menselijk lichaam. Er waren dus eigenlijk allemaal regels en wetten voor schilderen. De koepel kwam ook vaker terug omdat de cirkel een symbool is voor de hemel. Bouwkunst in de Barok, Rond de 17de eeuw was de stijl van de tijd, Barok. Het leek op de renaissance maar het was toch anders. Er waren veel golvende vormen en verschil in diepte. De regels van de renaissance werden ook verwaarloosd.
Ingezonden op 16-03-2011 - 1895x bekeken.
Nog niet genoeg stemmen voor waardering: geef je mening!
voting system
1
2
3
4
5
Jammergenoeg doen de plaatjes het niet.
Maak gratis account aan
Toon volledig menu
Door deze site te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analytische doeleinden, gepersonaliseerde inhoud en advertenties.
Meer informatie.
Overhoor en verbeter je talenkennis op woordjesleren.nl. De grootste verzameling van Franse, Engelse, Duitse en anderstalige oefeningen. Naast talen zijn ook andere vakken beschikbaar, zoals biologie, geschiedenis en aardrijkskunde!